ЗА ДИСКУСИИТЕ

Тук ми идва наум чудесният афоризъм на Оскар Уайлд: "Спорят само безнадеждните кретени." Древните са мислели, че в споровете се ражда истината, но моят опит ме учи, че в споровете нередяко се ражда само омраза. Да не говорим за това, че по този начин човек съвсем  безполезно погубва хиляди свои нервни и мозъчни клетки... Цитирах Уайлд, но в тази връзка ми се ще да цитирам и Карнеги: “Ти няма да спечелиш нито един спор!”

   Накрая, въпреки всичко, казано дотук, ще ви приведа още няколко вестникарски съвета, които, сигурен съм, много ще ви развеселят.

Изучете своя глас!                   

"Първата предпоставка да постигнете харизма (излъчване, обаяние- бел. А.А.) е сугестивният глас.

Упражнявайте следното: цялото ви тяло трябва да вибрира, когато говорите, а гласът ви да предизвиква асоциации, да бъде зареден с фантазия и чувства. 

 Наберете скорост, тренирайки безгрижна реч: отпуснете устата и езика си и бърборете като пеленачета. Безсмислените комбинации от срички могат да ви се сторят глупави, но важното е да се научите да говорите без задръжки. Изговарянето придружавайте с пеене и дишането ви ще бъде "естествено", а мозъкът ви ще се люлее в синхрон.

 Като упражнение за отпускане на гласа можете да гримасничите, да се прозявате силно, да изпявате речта си в абсурдно високи тонове, за да прибавите към говора си нови звукови нюанси."

Всичко това звучи прекалено лесно и просто, за да бъде вярно. Истината е, че за да постигнете подобни умения, са ви нужни необходимите за целта специалисти- учители по правоговор, логопеди и пр. Професионалните актьори "овладяват гласа си" в продължение на години...

   Говорете свободно!                

"Най- големия си успех ще постигнете със свободната реч. Спонтанните, макар и недовършени изречения притежават по- голяма убедителност от перфектно формулираните изрази,    прочетени от листа, които ви засядат обаче в гърлото."

Всеки професионален политик, оратор или лектор би възразил на това място, че най- добрата импровизация е добре обмислената импровизация.

Усмихвайте се!              

"Не гледайте надолу към скъпите си обувки, а в очите на своя събеседник! Показвайте интерес към бъбренето на себеподобните и се опитвайте да мислите за тях със симпатия, без значение какво е истинското ви отношение към тези типове.

Бъдете безрезервно любезни и търсете контакти с напълно непознати хора. Съвсем скоро вашата боязливост ще се превърне в ентусиазирано желание за общуване."

Нямам никакви възражения срещу този съвет. Още повече, че дори Макиавели ни съветва: "Любезността нищо не ти струва, но може да ти донесе много."

Демонстрирайте ентусиазъм!              

"Завладяващото излъчване е присъщо на хора, чиито излишък от енергия и страст е изписан на лицето им.

Не бъдете колебливи: хората на успеха "автоматично" достигат до него, тъй като предварително са начертали шансовете и победите си, а рисковете и възможните загуби напълно са отрекли."

Коментарът ми тук ще бъде кратичък: човек или има излъчване и чар по рождение, или ги няма. Никой и нищо не може да промени това състояние на нещата.

Казано е обаче: мъжът трябва да бъде малко по- грозен от дявола, за да пожъне успехи и то не само в женските сърца.

Тренирайте самоувереност!                

"Убивайте съмненията! Опитайте се да бъдете нереалистични. Изказвайте мнения под формата на неоспорими максими. Не вървете, а крачете! Представяйте си своите бъдещи триумфи колкото се може по- пищно и извличайте удоволствие от тези си фантазии.

Обичайте се! Който обича, той вече гребе от извора на обаянието."

За това, как да се справите ефективно с този действително сериозен проблем, ще стане дума по- късно.

Програмирайте своя успех!                

"Програмирайте и духа, и емоциите си за успеха. За да тренирате самовъзхищение, измислете десет израза от рода на: "Беше невероятно!" или "Гениален съм!"

   Изговаряйте ги насаме с максимално възхищение. Припомняйте си поводите за вашите триумфи.

Вашата обаятелност може и да е маска, но колкото повече попадате в плен на собственото си излъчване, толкова по- силно и другите ще бъдат привлечени от вас и вашата аура."

 

Не мога да отрека, че някои от тези съвети звучат доста примамливо, но на това място пак ще поставя въпроса: нима всичко е толкова лесно и просто?... Та нали тогава всеки един от нас отдавна щеше да е лидер от ранга на Джордж Буш...

Спор няма- способността да се изказваш добре в устна и писмена форма е една много важна предпоставка за успех в живота. Това твърди дори и Дейл Карнеги, който минава за един от "учителите на американския народ". Работата е там обаче, че анонимният автор на гореизброените "съвети", някои от които са не само противоречиви, ами на моменти направо абсурдни, много неловко е плагиатствал от различни източници и е съчетал откраднатите постановки по един, меко казано, нелогичен начин.

Препоръчвам ви да забравите всичко, което прочетохте по- горе. Безплатните съвети не струват пукната пара, защото само изпечени некадърници са склонни да ги раздават безвъзмездно. Има една такава немска поговорка: "Когато не знаеш нещо, гледай да научиш и другите на него!"

Насочете цялото си внимание към следващите глави! В тях ще стане дума за това как са се добрали прочутите и богатите до славата и успеха. Така ще можете да се поучите от тях, да възприемете нещичко от техния опит и да ПРОМЕНИТЕ ВАШАТА СЪДБА!