КАК ДА МЕДИТИРАМЕ

 

Изберете време, когато не сте твърде уморени и най-малко два часа след последното ядене. Изберете тихо и удобно място, така че да не бъдете смущавани по време на вашите занимания. Двадесет минути са достатъчни за първите сеанси в медитацията. Разхлабете всички стягащи ви атрибути в облеклото и ще бъдете в състояние да релаксирате напълно. Седнете изправени на удобен стол, в добре балансирана поза, с изправена глава и без да се отпускате. Идеалната поза за медитация е тази, при която можем да седим в продължение на целия сеанс, без да се налага да движим излишно тялото.

Затворете очите и останете спокойно няколко секунди. Наблюдавайте естествените процеси във вашето тяло, когато вдишвате и издишвате. Не регулирайте дишането, само го наблюдавайте. Усещайте въздуха, преминаващ през ноздрите ви при вдишване, доловете излизащия през ноздрите ви въздух при издишване. С издишването почувствайте как се разтваряте в пространството. Това е всичко, което е необходимо за започване на процеса. Оставете тялото да вдишва и издишва свободно. Усещайте въздуха, навлизащ през ноздрите ви и излизащ от тях и се разтваряйте в пространството. Не е нужно да визуализирате представата си, че се разтваряте в пространството, просто приемете, че това става. Продължавайте да правите това двадесет минути. Не е нужно да проглеждате часовника си за края на сеанса, защото ако решите, че трябва да медитирате двадесет минути, вашият вграден в съзнанието ви биологичен часовник ще ви уведоми, когато нароченото време изтече.

Ако по време на сеанса вниманието ви се отклони, върнете го обратно към процеса. Не се борете с мислите или чувствата си. Без усилие – това е ключа към успеха в медитацията. Умерено внимание – това е всичко, което е нужно.

Когато дойде краят на вашия сеанс по медитация, останете спокоен и отпуснат за няколко минути, със затворени очи и се почувствайте доволен и отпуснат. Оставете спокойствието от медитацията да проникне в съзнанието ви, във вашата нервна система и в тялото ви. Почувствайте, че сте завършен в самия себе си, в хармония с вашия свят и на съответното място в схемата на нещата.

Ако искате да медитирате по-задълбочено и да бъдете погълнат изцяло, използвайте посочения по-горе метод с едно допълнение: практикувайте по същия начин, но с издишването вътрешно се вслушвайте в звученето на някоя нищо неозначаваща думичка. Вземете, например, думичката “едно” и с издишването си припомнете как звучи тя, ако се изговори високо. Това припомняне е “вътрешното” вслушване. Този похват ще ви убеди, че сте напълно погълнат от процеса. След медитация се върнете към работата си и не анализирайте процеса или преживяването. Не се вълнувайте за резултатите нито преди, нито след медитация. Просто практикувайте редовно, за предпочитане два пъти на ден в продължение на не по-малко от две седмици. След това сравнете, как сте се чувствали преди и след започването на вашата практика. Използването на този метод ще подобри способността ви за концентрация. Нашето определение за концентрация е: насочване на вниманието върху отделен предмет. Това не трябва да се прави с усилие или да изисква енергия. По този начин по-скоро се тренираме да насочваме вниманието си лесно и естествено.

Причината да препоръчваме определено време на деня за медитиране е тази, че с течение на времето вие ще свикнете подсъзнателно да се стремите към медитация, когато наближи обичайното време и това ще улесни практикуването й. Много хора считат, че най-удобното време за медитация е рано сутрин, веднага след ставане, и късно вечер, преди вечеря. Разбира се, режимът на сеансите не бива да притеснява членовете на семейството. Причината, поради която препоръчваме сеансите да се извършват по всяко друго време, но не и след ядене е тази, че ако медитираме веднага след ядене, организмът е зает с храносмилане и ние не бихме могли да релаксираме напълно.

Не търсете драматични психически явления, докато медитирате. Не очаквайте нищо. Просто практикувайте според съставената от вас постоянна програма. Каквото и да последва, то ще съответства изцяло на вашите лични нужди.

Ако усетите, че ви се приспива или съзнанието ви блуждае, докато медитирате, направете следното: по време поне на един от сеансите за деня медитирайте с отворени очи. Просто се вгледайте в пространството и правете упражненията. Умение в това отношение ще сте постигнали тогава, когато медитацията със затворени очи започне да ви се удава лесно и естествено.

Ако ви се иска да седнете на пода, направете го,стига да ви е удобно. Не е препоръчително да се медитира в легнало положение, понеже съзнанието свързва тази поза със спането и е много по-лесно да заспите или да се отнесете в света на мечтите. Седнете изправен спомага за осигуряване на едно цялостно преживяване и натрупване на напълно съзидателен опит.

Когато медитираме по този начин, не се стремим да постигнем някакъв ефект върху съзнанието, а го оставяме да почива, присъствайки като свидетел на процеса на медитация. В нужното време тялото ще се отпусне и умът ще се проясни. Ако мислите не изчезват или се появят чувства, оставете ги да блуждаят и не позволявайте да ви объркат. С времето съзнанието ще се проясни и чувствата ще утихнат.

Този процес е подходящ за всеки, дори за лица без религиозни наклонности. С освобождаването от стреса вие ще забележите значително подобрение на здравето, душевно спокойствие и изостряне на умствените способности. Методите на медитация са се развили на изток само защото там цивилизациите са по-стари, но те не са нито източни, нито западни, те са методи, които работят за всеки, защото са предназначени за хората. Хората са с различен ръст, различен цвят и от различна културна среда, но психосоматичните процеси са еднакви при всички.

 

За връзка

REIKI SHCOOL CENTER

Training of
Bulgarian, Russian, English and Greek

distance learning

Онлайн класове

Дани Аргирова
0876424449

НОВИНИ

 

Цялостност е един важен аспект на духовното израстване. Това е действане, говорене и поведение, което уважава вас самите и другите. Това е проверяване на неща, преди вие да ги извършите, а извършвате само тези неща, които знаете, че те са истина. Начин да живеете в цялостност означава да живеете в хармония с вашите вярвания и ценности, а това ще ускори вашето израстване и направи процеса много по-радостен. Цялостност ще донесе яснота и ред във всяка област на вашия живот. Разглеждайте възможностите, които се явяват по вашия път и изберете тези, не защото изглеждат обаятелни, но защото те са в помощ на други. 


 

За ВАШЕТО ЗДРАВЕ:

 

Форма за контакт:

Задайте своите въпроси