Розата на Ерихон

 

Това растение е удивително. Латинското му наименование е Selaginella lepidophylla и съществува тук на земята от 290 милиона години насам.

Други негови наименования са: „Възкръсващо растение”, „Розата на Ерихон”, Пустинна роза.

Растението се нуждае единствено от много слънчеви лъчи и от време на време канче вода. За броени часове то се превръща от спаружена пресъхнала топка в живо зелено растение. Този процес може да се повтаря колкото пъти поискате, и то винаги ще оцелява.

Особености при растението:

Selaginella lepidophylla произлиза от семейство Selaginellaceae. Идва от Средния изток и Централна Америка. Нужна му е песъчлива и суха почва. Напоява се средно. Обича слънце. Ширина достига до 20 см, а височина - 5 см.

 За дълъг период тези „рози” живеят в пустинните региони, растат и се възпроизвеждат, както всяко друго растение, докато околната среда вече не може ги поддържа за адекватното им съществуване. Когато стане това време, те губят влага и се изсушават. Прибират своите корени от почвата и по този начин позволяват на пустинните ветрове да ги търкалят и разнасят, докато един ден те пристигнат на влажно място, където да могат да продължат да растат и да се разпространяват. Топката после отново се разширява, отваря се, просва се на земята и семенцата изпадат и покълнат.

Ефекти: „Розата на Ерихон” се продава в мексикански пазари за използване като диуретици. Тя се използва в вуду и кубинските ритуали за генериране на любов, късмет и пари. Ако я има човек, се казва, че тя абсорбира отрицателната енергия.

Употреба: Напълно изсушената „Роза  на Ерихон” ще се съживи и ще се разтвори, ако се постави купичка с вода и се остави така. Когато е суха, тя се сгъва и става сива и чуплива. И въпреки това във водата се възстановява естествения й зелен цвят, разтваря своите листа и се разгъва, за да се превърне отново в прекрасен жив организъм. Тя може да прави това отново и отново. Поставете розата   в една чиния или купа с вода в продължение на 3 дни или повече, докато стане зелена и отворена. Водата трябва да бъде сменяна често. Позволете на растението да изсъхне напълно, след като една седмица е било зелено и живо.

 Розата притежава забележителната способност да оцелява в изсушено състояние в продължение на години под формата на свита и кафява топка и при допира й с вода може да се възроди отново. И този процес е  безкраен.

Във всеки случай, растението често се съхранява в латентно състояние в дома – понякога се предава през поколенията, защото символизира раждането, смъртта и възкресението. И затова се появява по Коледа и Велик ден и заедно с другата украса допълва коледната и/или великденската трапеза/атмосфера със своите зелени цветове.

Обикновено растението се продава в латентното му състоние. Няма нужда да го сеете в почвата. Просто го поставете в купа с вода и то ще се отвори и светне зелено в рамките на часове. Сменяйте водата дневно и когато искате да го приберете отново, просто го оставете да изсъхне за една седмица. Информацията от различни сайтове показва, че то може да се съхранява и в зелената си форма през голямата част от годината и се използва като вътрешно (саксийно) растение.

Легендите за него разказват, че е покълнало от сълзите на Дева Мария, пролети в горещия пустинен пясък по време на бягството на св. Семейство в Египет.

В цъфтящо състояние силата на това безсмъртно растение би трябвало да помага особено на жените: облекчаване на родилните болки, лекуване на месечни неразположения или затруднения в критичната възраст. За тази цел водата, с която е напоявано растението, се е използвала от бедуините, както за пиене, така също за топли и студени компреси или за добавка в горещата баня.

В цяла Европа се знае, че къщата, в която се съхранява Розата от Йерихон, е благословена с изобилие и щастие. В свежо състояние тя освежава въздуха и поглъща цигарения дим, а там, където се съхранява в сух вид, не се задържат никакви паразити.

Само осем дни Розата на  Ерихон трябва да лежи във вода. След това се прибира на сухо и топло място и след два-три дни е вече напълно изсъхнала. Но по свое желание пак се съживява и дава възможност отново да й се наслаждават и възхищават на нейното природно чудо.

В това състояние пречиства въздуха в помещения, където се е разлистило. Отлично премахва миризмата на тютюневия дим. Водата, в която се развивала на розата, е идеална за къпане и козметични цели, спиращи стареенето.

Розата е толкова издръжлива, че дори и нашите внуци ще продължат да го ползват.

 

 

 

 

Аквамарин

 

Аквамаринът положен върху гърлената чакра, успокоява лимфните възли и подпомага кръвообращението, подсилва имунната система и предпазва от всички видове простудни заболявания.

При алергии е необходимо да престои в чаша с вода през ношта. Сутрин с нея се мие засегнатото място, след което се третира с мехлем от мас и стрит кехлибар.

 

 

ГРАНАТ

Говори се, че Гранатът е камъкът на Свещенят граал. В индийската митология гранатът носи огъня на вечното обновление. За будизма гранатът е свещен камък, кйто прояснява душата и дарява мъдрост. Много войни в античността са искали да го имат вграден в оръжията си, а жените са го носели зашит в подгъва на дрехите за предпазване от чужди лоши мисли, насочени към семейното огнище.