ВОДА И ЖИВОТ

21.05.2011 21:15

Ролята на водата в живота на чoвeкa

Нека се обърнем към цифрите. Знаете ли, че 55-70% от тежестта на тялото на възрастен човек са вода. В мускулите се съдържа повече вода, отколкото в тлъстините, ето защо колкото сте по-стройни, толкова повече вода има във вашето тяло. Вода се съдържа във всяка клетка на организ­ма. Кръвта се състои от 83% вода, мускулите - от 73%, мастите - от 25%, костите - от 22%.

70% от водата в организма се намира вътре в клетките, в състава на клетъчната протоплаз-ма. Тази вода се нарича структурирана, тя притежава висока биологична активност и осигурява устойчивостта на организма спрямо въздействи­ето на агресивните фактори на околната среда.

Достатъчното количество постъпваща в орга­низма вода е едно от основните условия за здра­вословен начин на живот. Водата активно участ­ва в химичните реакции, протичащи в тялото ни, доставя хранителни вещества на всяка клетка, извежда токсините, шлаките и излишъците от соли, съдейства за понижаване на кръвното наля­гане, като по този начин намалява вероятността от сърдечен пристъп. Употребата на достатъчно вода е един от най-добрите начини за предотвратяване  образуването на камъни в бъбреците. Во­дата сякаш смазва ставите, като no този начин изпълнява ролята на амортисьор за гръбначния мозък, а също така регулира температурата на тялото и осигурява еластичност на кожата.

Водата е необходима за нормалното хранос­милане. При участието си в обмяната на вещес­твата тази уникална течност позволява да се намалят мастните отлагания и да се понижи те­лесното тегло. Много от хората, които искат да отслабнат, смятат, че техният организъм задържа вода, и затова се стараят да пият по-малко. Водата обаче е естествено пикочогонно средство и ако наистина искате да отслабнете, най-добрият метод е да пиете повече вода.

Редовното постъпване на вода в организма в достатъчно количество осигурява издръжливост и жизнен тонус. Да се контролира теглото при това е no-лесно, тъй като се подобрява хранос­милането. Впрочем, ако става дума за вече нат­рупани излишни килограми, ще споделя с вас една проста, но ефективна рецепта. Трудно ви е да се придържате към диетата? Дори при леко чувст­во на глад не можете да се удържите да не налапа­те парче хляб с масълце? Постоянно ви тегли към нещо вкусничко? Е, просто пийте вода - това ще ви помогне да намалите апетита и лесно ще се откажете от тежка, висококалорична храна.

Не довеждаите организма си до обезводняване! Знаете ли какви симптоми свидетелстват за това?

Сухата кожа (може да се придружава със сърбеж), умората, лошата концентрация на вниманието, главоболието, запекът, повишеното налягане, лошата работа на бъбреците, рецидивиращата инфекция на пикочните пътища, сухата кашлица, болките в гърба и ставите - всичко това са сигна­ли SOS, които ни изпраща организмът, изпитващ недостиг на вода.

Алкохолните напитки, кафето, чаят не доста­вят на организма полезни вещества. Напротив, при тяхната употреба организмът се нуждае от още повече вода, за да изведе вредните вещества, коитоo влизат в състава им. Нещо повече, алкохолът и кофеинът оказват обезводняващо действие.